Bulan-bulan puasa ni sibuk je nak buat entry pasal makan kan...hehehe actually sblm puasa lagi dah buat...saja nak tepek & nak kongsi resepi yg simple dimple nih...manatau boleh kasi idea kat korangkan utk menu berbuka hari ni.
Org NS kalau masak lemak cili api tak pakai bawang bagai ya...sangat2 simple & sedap..aku tau ramai je yg pandai masak lemak cili api ni kan...tp gigih gak nak tepek resipi :)
Bahan2
1/2 kg Udang
5 biji Cili api (kalau suka pedas letak lebih pun ok)
2 inci Kunyit Hidup (nak pakai kunyit serbuk pun ok)
1 biji Kelapa (selalunye aku suka pakai santan kotak ayam brand tu..tp kalau pakai kelapa pun lg sedap)
1/2 kg Rebung (Yang dalam gambar tu rebung buluh betong-kato omak den..dia beli otw balik frm cameron..so dia bg la sebungkus utk anak kesayangannye ini..syg mak jgk)
1st Garam
1st serbuk perasa (pakai gula pun ok... sllnye aku pakai serbuk ikan bilis nona tu ha)
Cara2
Tumbuk kunyit (jgn lupa letak garam petuo omak den..kalau tak maung raso eh)diikuti dgn cili api..panaskan periuk masukan santan & cili api sekali...kacau jgn stop (kalau guna santan kelapa/kalau guna santan ayam brand tu insyaAllah tak pecah minyak)..kalau boleh santan tu biarlah yg pekat..sbb udang keluarkan air yg byk nanti) lepas tu masukkan rebung kacau sampai mengelegak..then masukkan udang..then garam & serbuk perasa...senangkan...selamat mencuba
0 comments:
Post a Comment